Na hrade Branč budú Česko-Slovenské slávnosti výročia Cyrila a Metoda

18.05.2013 Nitra

Bratislava 18. mája (TASR) - Tohtoročné slávnosti evanjelikov na hrade Branč začiatkom júla budú venované predovšetkým 1150. výročiu príchodu vierozvestcov Konštantína a Metoda na naše územie.

Generálne presbyterstvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) po dohode s Českobratskou cirkvou evanjelickou v Českej republike a Sliezskou evanjelickou cirkvou a. v. v ČR schválilo usporiadanie spoločných osláv 1150. výročia príchodu solúnskych bratov na územie našich predkov v dňoch 4. a 5. júla na Branči. Nad týmto podujatím, podobne ako nad stretnutím, ktoré paralelne organizuje v Nitre Rímskokatolícka cirkev, prevzal záštitu prezident SR Ivan Gašparovič.

"ECAV na Slovensku už tradične organizuje na hrade Branč svoj dištriktuálny deň, aby si spolu s veriacimi pripomenula výročie príchodu vierozvestcov na naše územie a význam ich diela, ale aj upálenie Majstra Jána Husa a tiež utrpenie martýrov väznených pre vieru na tomto mieste. V tomto roku sa toto podujatie bude sláviť ako spoločné Česko-slovenské evanjelické slávnosti pri príležitosti 1150. výročie ich príchodu na územie Veľkej Moravy", uviedol riaditeľ Generálneho biskupského úradu ECAV Dušan Vagaský. Na tieto slávnosti boli okrem bratských cirkví z ČR pozvaní aj veriaci z ďalších cirkví združených v Ekumenickej rade cirkví v SR (ERC SR).

Slávnosti sa začnú 4. júla podvečer Stretnutím mládeže na Branči. V piatok 5. júla o 10.00 h sa tam začnú slávnostné služby Božie, na ktorých bude kázať generálny biskup ECAV Miloš Klátik. V piatok popoludní o 15.30 h sa začne v evanjelickom kostole v Brezovej pod Bradlom program duchovného slova a hudby.
 

Vyberte región